Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне потребителската инфлация в България през ноември

През ноември потребителските цени в България се понижиха слабо спрямо октомври, а растежът на инфлацията на годишна база се забави рязко от петгодишния връх, достигнат месец по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през ноември с 0,1% спрямо октомври, когато нарасна с 0,7 на сто, като това представлява първо отслабване на инфлация от месец март насам.

На годишна база инфлацията през ноември се забави рязко до 3,1%, достигайки най-ниско ниво от месец май насам и след като през октомври тя се ускори до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

                                                       Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

Инфлацията от началото на годината е 2,7%, а средногодишната инфлация за периода декември 2017 – ноември 2018 година нарасна с 2,8% спрямо периода между декември 2016 и ноември 2017 година.

През ноември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха с 0,2% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0,1%, а цените на облеклото и обувките – намаление с 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,7%, тези за здравеопазване – с 0,1%, докато транспортните цени се понижиха с 0,3 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се понижи през ноември с 0,3% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна за 3,0% след повишение с 3,6% през октомври.

Данните на НСИ са знак за известно отслабване на инфлационния натиск към края на годината, но въпреки това растежът на потребителските цени все още остава стабилно над нивото от 3% за шести пореден месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна