Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на потребителската инфлация в САЩ през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември потребителските цени в САЩ останаха на октомврийското ниво, което е сигнал, че спадащите цени на петрола, респективно на бензина, ще ограничат инфлационния растеж във водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) остана без промяна спрямо октомври когато нарасна с 0,3 на сто, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави очаквано през ноември до 2,2% от 2,5% през октомври, отдалечавайки се от 6-годишния връх от 2,9%, достигнат през юни и през юли (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам) и отбелязвайки най-сдържано повишение от февруари насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) пък се повиши очаквано за втори пореден месец с 0,2%, докато основната инфлация на годишна база продължава да нараства с 2,2% и след като през юли скочи с 2,4%, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008 година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна трайно през последните месеци над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Стабилизацията на инфлацията през ноември се дължи на спада на енергийните цени с 2,2% в резултат на рязко понижение с 4,2% на цените на бензина на месечна база след тяхно повишение с 3,0% през октомври. Трябва да се има предвид, че по-ниските енергийни цени вероятно ще подкрепят домакинствата в САЩ през зимните месеци. В същото време цените за употребяваните автомобили и камиони се увеличиха с 2,4% при доста по-скромно повишение и на цените на хранителните стоки.

Днешните данни за инфлацията са факт точно седмица преди последното за годината заседание на Федералния резерв, на което американските централни банкери ще трябва да решат дали да повишават основната лихва за четвърти път в рамките на 2018-а и какъв да бъде пътя на лихвените ставки през следващите години. Анализатори и инвеститорите все още очакват увеличение през следващата седмица на федералната фондова лихва с 25 базисни пункта до диапазона между 2,25% и 2,50%. В последно време обаче има рязко намаляване на очакванията за запазване на агресивната пролихвена политика на Фед през 2019 година, като вече се разчита на едва още едно затягане на лихвите догодина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна