Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JPMorgan Chase се съгласи да плати 135 млн. долара по споразумение с Комисията за ценни книжа и фондови борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата американска банка JPMorgan Chase & Co. се съгласи да плати 135 милиона долара за уреждане на претенции, че неправилно е обработила хиляди сделки с акции на чуждестранни компании, като това представлява последната наложена глоба във връзка с широкомащабна проверка за неправомерно поведение на пазара, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

JPMorgan е предоставяла неправилно американски депозитарни разписки за чуждестранни акции, които не са били налични в банката и което е накарало банката да надуе броя на търгуемите акции на чуждестранна компания, съобщи Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC). Според регулаторните органи това неправомерно поведение е било факт между 2011-а и началото на 2015-а година на пазара за ADRs - ценни книжа, разработени от банката преди почти един век.

"С тези глоба спрямо JPMorgan Chase, Комисията за ценни книжа и фондови борси вече държи отговорни всичките четири банки депозитари за измамни практики с ADRs в нищо неподозиращ пазар", посочиха от офиса на SEC в Ню Йорк.

„Радваме се, че решихме този въпрос, който беше свързан с практика в банковата индустрия, която доброволно приключихме преди няколко години“, заяви говорителят на JPMorgan Брайън Марчиони. Междувременно самата банка, която сътрудничи на разследването, нито признава, нито отрича констатациите на SEC.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна