Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на германската инфлация през декември до 8-месечно дъно от 1,7 на сто

През декември потребителската инфлацията в Германия се забави изненадващо рязко, връщайки се под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis, които са по-слаби от осредните очаквания на финансовите пазари.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през декември с 0,1% спрямо ноември, докато неговият растеж на годишна база се забави много силно до 1,7% след повишение с 2,3% през предходния месец и прогноза за растеж с 1,9 на сто. Това е най-слабият годишен растеж на потребителската инфлация от април, когато тя се повиши с 1,6 на сто.

Основна причина за ниската инфлация е доста слабото нарастване на енергийните цени през декември с 4,8% след техен растеж с 9,3% през ноември. Цените на услугите пък се повишиха за втори пореден месец с 1,5%, докато нарастването на цените на храните се забави рязко до 1,0% от 1,4%.

                                                                                            Графика на инфлацията на годишна база

Снимка

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши на месечна база с 0,3%, докато растежът ѝ на годишна база също се забави до 1,7% от 2,2% през ноември.

По този начин инфлацията отстъпи под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от април насам, като това идва в момент, когато централната банка взе решение да сложи край на продължилата 4 години мащабна програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".

Ден по-рано ЕЦБ посочи, че световната икономика ще се забави през 2019-а година, преди нейна стабилизация след това, но въпреки това централните банкери от еврозоната продължават да очаква нарастване на цените.

По-рано в петък испанската статистика Ine също отчете рязко забавяне на декемврийската инфлация до 8-месечно дъно от едва 1,2% след повишение с 1,7% през ноември. Хармонизираната инфлация в Испания също отстъпи до 1,2% от 1,7% месец по-рано.

Тези данни сякаш подсказват, че и общата потребителска инфлация в цялата еврозона ще се забави през декември по-силно от очакваното. Предварителните данни за декемврийската инфлация в региона ще бъдат публикувани от Евростат на 4-ти януари, като според досегашните осреднени прогнози на финансовите пазари потребителските цени в еврозоната се очаква да нараснат с 1,8% след повишение с 1,9% през ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна