Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на UBS, след като швейцарската банка представи по-слаби финансови резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската банка UBS Group AG обяви във вторник, че е излязла на печалба през последното тримесечие на миналата година, но самите финансови резултати бяха по-слаби от очакваното.

Голямата швейцарска банка излезе на нетна печалба от 696 млн. долара в края на 2018-а година спрямо загуба за 2,42 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2017а, когато тя пострада сериозно от данъчната реформа в САЩ, губейки почти 3 млрд. долара. Печалбата на UBS обаче беше по-слаба от осредните прогнози на финансовите пазари за 729 млн. долара.

В същото време оперативните доходи се свиха с 3,3% до 6,97 млрд. долара.

"Липсата на напредък в решаването на геополитическите напрежения, нарастващия протекционизъм и търговските спорове, както и увеличената пазарна волатилност, която се отрази негативно на настроенията и на доверието на инвеститорите през втората половина на миналата година и особено през четвъртото тримесечие, ще се отрази на активността на клиентите на банката и през първото тримесечие на 2019-а", се посочва в специално изявление на UBS.

Банката също така посочи, че ще предложи дивидент от 0,70 швейцарски франка (около 0,70 долара) на акция за 2018-а година, което е с 8% повече в сравнение с предходната година, като тя си поставя за цел и обратно изкупуване на собствени акции в размер до 1 млрд. долара през настоящата година.

По-слабият финансов отчет доведе до силен спад с около 4% на акциите на UBS в началото на днешната европейска търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна