Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет предлага реформиране на ЦАУ в райони и избираеми районни кметове

| обновено на 07.02.19 в 15:04
Снимка: Развитие на местната демокрация - Бургас

Реформиране на настоящите административни центрове в Бургас и пряк избор на районни кметове предлага новосъздаден инициативен комитет в града. В "За развитие на местната демокрация" влизат Даниела Божинова,Митко Иванов, Иво Баев, Стоян Грозев и Живко Табаков. Формацията е учредена на 4-ти февруари.

Предложението ни е инициатива за развитие на местната демокрация, обясни Даниела Божинова. Отдавна е имало възможност това да се случи в Бургас: 

Гражданите пряко ще избират хората,които пряко ще отговаря за нуждите на техните райони.Ще има по -добро представителност на техните интереси. Аз се надявам, че ще има балансирано изразходване на общинските бюджети. 

Всички изисквания на закон да се  създадат райони в Бургас са налице. В един такъв трябва да има минимум 25 хиляди души, каза юристът Иво Баев:

Децентрализация и облекчаване на структурата, това е една от основните цели на нашата идея.Това ще даде една  много по-голяма оперативност.

Настоящото разпределение не работи, поясни Живко Табаков:

В момента така действащите териториални директори са  като  първа кръгова отбрана на администрацията на общината.Хората имат усещането, че има кметове и кметства, но на практика това не е  така.Това са назначени хора.

Предложението е твърде добро, добре обмислено и подготвено, за да може да си позволи някой да го отхвърли, коментира Митко Иванов.

Предстои  провеждането на информационна  кампания, ще бъдат събрани подписи, обясни Стоян Грозев.Тя стартира в понеделник и ще бъдат обхванати всички квартали и комплекси.

Предложението ще бъде внесено до общината след това,а след това общинският  съвет ще го разгледа.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна