Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на британската инфлация през януари до двегодишно дъно

През януари потребителската инфлация във Великобритания на годишна база се понижи под целевото ниво на Английската централна банка за пръв път от две години насам в резултат на рязък спад на енергийните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с 0,8% спрямо декември 2018-а, когато нарасна с 0,2%. На годишна база растежът на потребителската инфлация във Великобритания се забави до 1,8% от 2,1% през декември, докато финансовите пазари очакваха инфлация от 1,9 на сто. Това е най-слабата годишна инфлация от две години насам и първо нейно връщане под целевото ниво на АЦБ от 2 на сто от януари 2017-а година.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши за втори пореден месец с 1,9% на годишна база, като по този начин основната инфлация нарасна с най-слабо темпо от март 2017 насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

"Спадът на инфлацията е главно в резултат на по-евтините природна газ, електричество и петрол", отбеляза статистикът от ONS Майк Харди.

Рязкото забавяне на инфлацията не е изненадващо за Английската централна банка. След края на редовното си заседание през миналата седмица АЦБ посочи, че очаква инфлацията да спадне под нейното целево ниво от 2% през първите месеци на 2019-а година с оглед на по-ниските световни енергийни цени, но ще набере скорост към края на годината и ще надмине 2% през 2020-а година.

Британската статистика ONS представи и ниски данни за производствени цени през януари.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се понижиха с 0,1% спрямо декември, като техният растеж на годишна база се забави рязко от 3,8% в края на 2018-а до 2,9% през януари, отбелязвайки най-слабо повишение от юни 2016-а година. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък останаха на декемврийското ниво, но растежът на годишна база се забави от 2,4% в края на 2018-а до 2,1% през януари, отчитайки най-слабо повишение от октомври 2016-а година.

Британската статистика отчете и по-слаб растеж от 2,5% на цените на жилищата в Обединеното кралство през декември спрямо година по-рано и след повишение с 2,7% през ноември. Това представлява най-слабо нарастване на британските жилищни цени от юли 2013-а година. Цените на жилищата само в Лондон пък се понижиха за шести пореден месец, понижавайки се с 0,6% спрямо края на 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени