Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анемично повишение на промишлените поръчки в САЩ през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През декември 2018 година поръчките за промишлено произведени стоки в САЩ се повишиха символично след рязко тяхно понижение месец по-рано, което е нов знак за проблеми в американския промишлен сектор в края на миналата година.

Новите промишлени поръчки нараснаха през декември с едва 0,1% спрямо ноември, когато се свиха с 0,5%, показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-добър растеж с 0,6 на сто.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, обаче се понижиха с 0,6%, докато поръчките за промишлени стоки, изключвайки тези за отбраната се повишиха с 0,4 на сто.

В същото време търговският департамент остави неревизирани данните за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, като през декември те нараснаха с 1,2%, но в резултат най-вече на скок с 3,2% на поръчките за транспортно оборудване.

Данните за поръчките за промишлено произведени стоки без тези за отбраната и въздухоплаването обаче бяха ревизирани надолу до спад с 1,0% вместо с 0,7%. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Тяхната низходяща ревизия за декември е пореден сигнал за влошаване на бизнес инвестиции в промишления сектор през последното тримесечие на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна