Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция осъди холандската покупка на дял от авиокомпанията Air France-KLM

Бруно Льо Мер, финансов министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър на икономиката на Франция Бруно льо Мер критикува придобиването от холандската държава на дял от френско-холандската авиокомпания Air France-KLM и заяви, че "това не е от полза за никого", съобщи в четвъртък агенция Франс прес, цитирайки негово интервю за телевизионния канал Public Senat.

Бруно льо Мер заяви, че е неразумно "да се остане в тази ситуация, която не е от полза за никого - нито за Air France, нито за KLM, нито за авиокомпанията като цяло". Той също така потвърди, че ще проведе разговори с министъра на финансите на Холандия Вопке Хукстра в петък в Париж, за да "се опитат да намери изход от това", като очаква неговият холандски колега да му даде "обяснение"за предприетите от негово правителство стъпки. Той обаче подчерта, че алиансът на френския и холандския превозвачи остава "солиден".

Във вторник Вопке Хукстра обяви, че Нидерландия ще удвои дела си в авиокомпанията Air France-KLM до 14%, което е непосредствено под дела в размер на 14,3%, притежаван от френската държава. В последствие акциите на голямата авиокомпания се сринаха с 11% по време на търговията в сряда, като днес те се обезценяват с нови около 3,5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна