Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на потребителските разходи в САЩ в края на 2018 и намаляване на личните доходи през януари

Разходите на американците се понижиха изненадващо рязко през декември 2018-а, докато личните доходи отслабнаха в началото на настоящата година, което е сигнал за наличието на предпазливост сред домакинствата в САЩ през последните месеци.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се понижиха през януари с 0,1% след силен ръст с 1,0% в края на 2018-а година (най-голямо повишение от 2012-а година насам). Това първо понижение от ноември 2015-а година насам се дължи в най-голяма степен на спад на доходите от дивиденти, което предполага, че нестабилността на фондовия пазар може би е изиграла роля в ограничаване на доходите на домакинствата през януари.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, пък се свиха неочаквано през декември 2018-а с цели 0,5% спрямо ноември, когато нараснаха с 0,6%, като това представлява най-драматичен спад на харчовете на американците след края на последната икономическа рецесия (най-силен спад от септември 2009-а година). Слабите данни за личните разходи са в синхрон с по-ранен доклад на Министерството на търговията, според който продажбите на дребно през декември се свиха с цели 1,2% (най-драматичен спад от септември 2009-а година).

Рязко намаляване на потребителските харчове през декември и намаляването на личните доходи през януари са предпоставка за по-слаб растеж на разходите на американците и през първото тримесечие на настоящата година, което пък ще засили очакванията за по-нататъшно забавяне на американската икономика в началото на настоящата година.

Днешните данни за декември вече бяха включени в представената в четвъртък оценка за растежа на американската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година. Брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши през периода октомври - декември с 2,6% на годишна база след експанзия с 3,4% през третото тримесечие, като растежът на потребителските разходи се забави в края на 2018-а година до 2,8% от 3,5% през периода юли - септември.

Важно е да се отбележи, че днешният доклад включва данни за личните доходи през януари, но не и за потребителските разходи в началото на годината с оглед на неотдавнашното 35-дневно принудително спиране на част от дейността на федералното правителство, което принуди Министерството на търговията да представи в петък комбиниран доклад за декември 2081-а и за януари 2019-а година. Януарските данни за личните разходи обаче ще бъдат представени по-късно през месец март, посочиха от министерството.

Според представените за декември данни, нивото на спестовност на американците скочи до 7,6% от 6,1% през ноември.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) пък се повиши през декември с 0,1% на месечна база, докато растежът на годишна база се забави до 1,7% от 1,8% през ноември.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна на месечна база с 0,2% и се повиши на година база за втори пореден месец с 1,9%.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за декември (за основния PCE индекс) не предполагат, че се налага ново повишаване на лихвените ставки в обозримото бъдеще.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна