Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции преди края на заседанието на ЕЦБ

Европейските фондови индекси се понижават предпазливо по времена търговията в четвъртък, отстъпвайки от 5-месечните върхове, достигнати по-рано тази седмица, като инвеститорите са в очакване на края на редовното заседание на ЕЦБ (от 14:45ч. наше време) и на по-конкретни новини относно предстоящото търговско споразумение между САЩ и Китай.

Не се очаква ЕЦБ да промени настоящата си парична и лихвена политика, но вероятно ще намали средносрочните си прогнози за икономическия растеж в еврозоната, като централната банка може и да намекне за предстояща нова програма за евтино кредитиране на търговските банки в региона.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,38%, отстъпвайки от вчерашния 5-месечен връх, германският индекс DAX 30 се понижава с 0,2%, френският CAC 40 - с 0,3% и британският FTSE100 - с 0,37%.

Известно негативно влияние върху търговията на Стария континент оказва снощния негативен финал на Уолстрийт и последвалото слабо представяне на азиатските борси в четвъртък след новината, че компанията "Хуавей" е завела дело в САЩ срещу американското правителство. Това сякаш подновява инвеститорските притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай и отслабва надеждите за предстояща в скоро време търговска сделка.

Солидно понижение с над 1,5% бележи автомобилният сектор на фона на притеснения относно перспективите пред него с оглед на забавящия се икономически растеж в Китай и Европа.

Понижение с близо 2% има и при акциите на компаниите от суровинния сектор в резултат на днешен спад на цените на медта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна