Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не се подготвя среща на върха САЩ - Китай, на която да се стигне до търговска сделка

САЩ и Китай все още не са определили дата за среща на върха, на която да се постигне окончателно решение на търговския спор между двете водещи световни икономики, тъй като никоя от двете страни все още не смята, че в скоро време ще бъде постигнато споразумение, заяви в петък американският посланик в Пекин.

"Не е финализирана конкретна дата за среща между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин", заяви в интервю за "Уолстрийт джърнъл" Тери Бранстад, който е американския пратеник в Китай. Той допълни, че все още не е в ход подготовката за подобна среща на върха.

Американският посланик отбеляза, че преговарящите трябва да продължават да сближават позициите си, включително по отношение на юридическото оформяне на потенциална сделка, преди да бъде постигнато окончателно споразумение на една среща на върха.

"И двете страни са съгласни, че трябва да има значителен напредък, като аз чувствам,че сме много близо преди това да се случи", отбеляза Бранстад. "Все още обаче не сме стигнали до този момент. Но ние сме по-близо до постигане на търговска сделка за пръв път от много време насам".

Неговите коментари са факт, след като вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че китайските официални представители са предпазливи, че окончателните условия по сделката могат да бъдат по-малко благоприятни, особено като се има предвид склонността на Доналд Тръмп към промени в последния момент. В информацията на американското издание също така се посочва, че възникващата пропаст започва да поставя под съмнение плановете на президента на Китай Си Цзинпин да се срещне с Доналд Тръмп в края на март или началото на април, за да подпишат окончателното търговско споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна