Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо ускоряване на британската инфлация през февруари, но при нов спад на цените на жилищата в Лондон

През февруари потребителската инфлация във Великобритания на годишна база се ускори изненадващо за пръв път от шест месеца насам, но остава близо до двугодишното януарско дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS.

В същото време ONS отчете най-слабо нарастване на цените на жилища в Обединеното кралство от пет и половина години насам с оглед на спад на жилищните цени в Лондон с най-солидно темпо от септември 2009-а година - непосредствено след края на последната глобална финансова и икономическа криза.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,5% спрямо януари, когато се понижи с 0,8% и при очаквания за повишение с 0,4 на сто. На годишна база растежът на потребителската инфлация във Великобритания се ускори леко до 1,9% при прогноза на финансовите пазари за стабилизация на инфлацията в двугодишното януарско дъно от 1,8 на сто. Въпреки това повишение, потребителската инфлация във Великобритания остава за втори пореден месец под целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче се повиши през февруари с 1,8% на годишна база след растеж с 1,9% месец по-рано, като по този начин основната инфлация нарасна с най-слабо темпо от първите месеци на 2017 насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Самото забавяне на инфлацията не е изненадващо за Английската централна банка. След края на редовното си заседание през миналия месец АЦБ посочи, че очаква инфлацията да спадне под нейното целево ниво от 2% през първите месеци на 2019-а година с оглед на по-ниските световни енергийни цени, но да набере скорост към края на годината и да надмине 2% през 2020-а година.

Британската статистика ONS представи и малко по-високи данни за производствени цени през февруари. Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха с 0,6% спрямо януари, като техният растеж на годишна база се ускори през януари до 3,7% от 2,6% в началото на годината. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 0,1% на месечна база, а растежът на годишна база се ускори слабо до 2,2% от 2,1% през януари, когато отчете най-слабо повишение от октомври 2016-а година.

Британската статистика отчете и растеж от едва 1,7% на цените на жилищата в Обединеното кралство през януари спрямо година по-рано, като това представлява най-слабо нарастване на жилищните цени от юни 2013-а година, когато Великобритания продължаваше да се бори с негативните ефекти от последната глобална финансова и икономическа криза.

Цените на жилищата само в рамките на Лондон пък се понижиха за седми пореден месец, свивайки се с 1,6% спрямо началото на 2018-а година (най-солиден спад от септември 2009-а година). ONS отбеляза, че жилищните цени в британската столица вече са надолу с 3,3% под техния пик, достигнат през юни 2017-а година. За сравнение, цените на жилища в Лондон се сринаха с цели 17,8% между януари 2008-а и април 2009-а година, когато беше разгара на последната световна финансова криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени