Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на „Нисан“ Карлос Гон отново беше арестуван в Токио

Карлос Гон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък бившият шеф на автомобилната компания "Нисан" (Nissan Motor Co.) Карлос Гон беше отново арестуван в Токио поради нови подозрения за финансови злоупотреби, като арестът е факт по-малко от месец, след неговото освобождаване под гаранция.

Държавни обвинители са нахълтали в апартамента на Карлос Гон в Токио в ранните часове на деня, според информация на японския обществен телевизонен оператор NHK, след което са го отвели в офиса на токийската прокуратура. Приятел на Гон заяви, че адвокатът на защитата е потвърдил, че Карлос Гон е бил отново арестуван.

"Моят арест тази сутрин е скандален и произволен и е част от опит на някои хора в "Нисан" да ме накарат да мълча", посочи самият Гон в изявление, публикувано от представляващата го защита.

"Защо да ме арестуват, освен ако не се опитват да ме пречупят? Аз обаче няма да бъда пречупен. Невинен съм по отношение на неоснователните обвинения срещу мен", каза той и добави: "Планирах да представя своята история на пресконференция през следващата седмица. Чрез повторния арест прокурорите ми попречиха да направя това, засега, но съм твърдо решен, че истината ще излезе наяве.

Преди самият арест, Карлос Гон написа в Туитър, че ще "каже истината" за юридическите си проблеми на пресконференция, насрочена за 11-ти април.

Очаква се прокурорите да представят новите си подозрения срещу Карлос Гон по-късно в четвъртък, като се предполага, че става въпроса за обвинения, че са били прехвърлени от фондове на "Нисан" най-малко 32 милиона долара на автомобилен дистрибутор в Оман. Тези средства са били използвани за лични цели, включително за закупуването на яхта.

"Нисан" също така е разследвала дали компанията от Оман е помогнала за финансирането на инвестиционно дружество, частично притежавано от сина на Гон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна