Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютите чушки забавят развитието на рака на белия дроб

Активното вещество в лютите чушки, капсацинът, забавя развитието на рака на белия дроб при опити с мишки, пише сайтът Лайф, цитиран от БТА.

До този извод стигнали учени от университета „Маршъл“ в Западна Вирджиния. Онколозите изяснили, че този алкалоид потиска растежа на клетките при аденокарцином на белия дроб по три човешки клетъчни линии и практически напълно ликвидира метастазите..

Капсацинът убива способността на злокачествените тумори да растат и да се хранят активно за сметка на здравите клетки. Веществото спира израстването в поразените от болестта клетки на кръвоносни съдове и не позволява на болните клетки да се разпростират в други тъкани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени