Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Рязко затягане на петролните доставки с оглед на санкциите на САЩ и намалените добиви от ОПЕК

Световните търговски доставки се понижиха значително през март благодарение на воденото от ОПЕК съкращаване на добивите и засилващата се ефективност на наложeните от САЩ санкции спрямо Венецуела и Иран, се посочва в редовния ежемесечен доклад на Международната агенция по енергетика.

Според МАЕ това е довело до намаляване на глобалното производство на петрол през март с 3,1 млн. барела на ден спрямо рекордните нива от ноември 2018-а година, като спрямо месец по-рано (февруари 2019-a) общите доставки на суров петрол са се свили с 340 хил. барела до 99,2 млн. барела на ден, въпреки че на годишна база са нараснали с 530 хил. барела.

"Това рязко затягане на предлагането допринесе за драматично повишаване на цените, като петролът Брент поскъпна от 50 долара за барел в края на декември до над 70 долара за барел днес", отбеляза Международната агенция по енергетика.

В края на 2018-а година ОПЕК и група от още 10 големи производители извън картела, включително и Русия, се договориха да ограничат добивите на петрол с общо 1,2 млн. барела на ден за първите шест месеца на настоящата година спрямо осреднените нива от миналия октомври. Членовете на ОПЕК се съгласиха да намалят производството с 800 хил. барела дневно, а останалите съюзници на картела - с 400 хиляди.

Според МАЕ общото производството в рамите на ОПЕК се е свило през март с цели 550 хил. барела на ден, като лидерът на картела - Саудитска Арабия е съкратила добивите си с 320 хил. барела. Междувременно производството в друг важен член на ОПЕК - Венецуела е продължило да се срива в резултат на наложените от САЩ санкции и непланираните мащабни прекъсвания на електрическото захранване в редица региони на латиноамериканската страната, като през март добивите са спаднали с 270 хил. барела на ден спрямо февруари.

МАЕ остави непроменена прогнозата си за нарастване на потреблението на петрол през 2019-а година с 1,4 млн. барела на ден. Агенцията обаче отбеляза, че по-слабият глобален икономически растеж все още може да навреди на бъдещото потребление на петрол. От друга страна общото търсене на петрол от страните-членки на ОИСР е отчело понижение с 21,7 млн. барела през февруари до 2,871 млрд. барела, като тази тенденция може да се задълбочи, ако Великобритания напусне ЕС без двустранно споразумение, се предупреждава в доклада на МАЕ.

Базираната в Париж агенция заяви, че факторите, свързани с търсенето, остават устойчиви, но предупреди, че бавната икономическа експанзия може да подкопае петролните апетити.

Докладът на МАЕ идва само ден, след като и ОПЕК представи своя редовен месечен анализ, според който производството на суров петрол в рамките на картела отбеляза съществено понижение през март.

Междувременно петролните фючърси се понижават с около 1%, отстъпвайки от техните 6-месечни върхове, достигнати по-рано тази седмица, отчасти като реакция на вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за изненадващ ръст със 7 млн. барела на американските складови запаси на суров петрол за седмицата до 5-и април.

Днешното поевтиняване на петрола се дължи и на информация на Ройтерс, според която ОПЕК ще обсъдят на среща през юни, дали да не повишават добивите, ако цените на Брент ударят 80-85 долара за барел и производството в Иран и Венецуела продължава да спада.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни се понижават в четвъртък с 1% към 71,01 долара за барел, след като в сряда поскъпнаха към 71,70 долара за барел - най-високо ниво от първата десетдневка на ноември 2018-а година. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май пък се понижават с 1,16% към 63,87 долара за барел, след като на 9-и април те достигнаха многомесечен връх от 64,63 долара за барел (най-високо ниво от 31-ви октомври 2018-а).
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна