Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едногодишен връх на рублата спрямо еврото, рекордни нива на Mосковския борсов индекс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник рублата удари едногодишен връх спрямо еврото и се търгуваше недалеч от 7-месеченото си най-високо ниво спрямо щатския долара, достигнато през март, намирайки подкрепа от рязкото поскъпване на петрола и от силният чуждестранен интерес за покупки на нови руски държавни облигации.

Руската валута поскъпва в рамките на деня с 0,3% към 71,30 рубли за едно евро, достигайки най-високо ниво спрямо единната европейска валута от началото на април 2018-а година. В същото време щатският долар се понижава с 0,3% към 63,49 рубли, доближавайки многомесечното си дъно от 21-ви март около 63,44 руски рубли (най-ниско ниво на американската валута от 8-и август 2018-а година).

Подкрепа за възходящото движение на рублата оказва рязкото поскъпване на петролните фючърси към нови 6-месечни върхове, след като САЩ обявиха, че от следващия месец затягат санкциите върху износа на ирански петрол. Русия е страна, която разчита силно на износа на петрол, като драматичното поскъпване на черното злато с около 45% от началото на настоящата година допринесе за поскъпване и на руската валута за посочения период с около 9% спрямо американския долар.

Решението на Белия дом да прекрати от 1-ви май изключенията, които бяха предоставени на някои вносители да купуват ирански петрол въпреки наложените от САЩ санкции пък означава, че Русия, наред с други важни производители като Саудистска Арабия, може да се наложи да увеличи петролните си добиви и продажби, за да бъде компенсиран очакваният недостиг на ирански петрол.

Поскъпването на рублата се дължи и на добър интерес от страна на чуждестранни инвеститори към последния аукцион на руското финансово министерство за емитиране на нови държавни облигации, известни като OFZ. За да могат да закупят руски дълг, инвеститорите зад граница трябва преди това да закупят руски рубли.

Наближаването на края на месеца пък обикновено кара руските експортно-ориентирани компании да обръщат в рубли част от приходите си в чуждестранна валута, за да посрещнат плащанията на местни данъци и такси.

Наблюдава се сериозен подем и на Московската фондова борса, като деномираният в рубли индекс MOEX се повишава с 0,45% към 2 596 пункта, след като по-рано през деня той успя да постигне нов исторически връх непосредствено под психологическата бариера от 2 600 пункта (връх около 2 599,58 пункта). Деноминираният в долари фондов индекс RTS пък се повишава във вторник с 0,56% към 1 284 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година. От началото на годината индексът MOEX нараства с близо 10%, а индексът RTS - с над 20%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна