Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените страдат по-често от запек и повечето причини не са физиологични

Снимка: „Санофи България“

От всички хора, които имат този проблем, две трети са жени. Това е потвърдено от много изследвания*, но дори и без тях опитът ни убеждава, че е така. Оказва се, че голяма част от причините не са физиологично обусловени, а са следствие на начина на живот. За щастие, проблемът има как да бъде решен. 

Какво може да направи всяка жена, за да подобри и дори да се пребори с това предизвикателство?

Най-важното, което трябва да знаете, е – запекът не е диагноза, а симптом. Появата му се дължи на различни фактори. Погрижете се да откриете своите причини и да ги отстраните.

Никога не се въздържайте от ходене до тоалетна

Това е нещо, което се случва доста по-често на жените, отколкото на мъжете. Много дами се притесняват от звуците, които се чуват в обществените тоалетни. Всъщност те са напълно естествени.

Друг повод за „въздържане“ са хигиенните навици и усещането за чистота, което може да има само вкъщи. Разбира се, хигиената е важна. Замислете се обаче за вредата, която сами си нанасяте, чакайки да се приберете, за да свършите тази „тежка работа“.

Чуждата тоалетна чиния, също отблъсква жените. Подгответе се предварително с мокри кърпички и такива за постилане.

За една жена е по-трудно да сподели нуждата да отиде до тоалетна и да накара някой да я чака например. По-скоро ще си замълчи и ще се опита да отложи „разтоварването“. А това жените го умеят повече от мъжете, защото тази тяхна способност е физиологично обусловена. Природно умение, което им изиграва лоша шега.

Бягайте от стреса

В допълнение – опитайте се да ограничите стреса и ежедневното напрежение. Да, лесно е да се каже, но е трудно да се направи. И все пак – помислете как да разпределите семейните задължения, а също така и кои са важни и трябва да се свършат веднага и кои може да останат за събота и неделя например. Най-просто казано, легнете си навреме и се наспете.

Вече има много модерни помощни средства с безопасно действие

И не на последно място, ако ходите „по голяма нужда“ по-малко от три пъти седмично, може да си помогнете с някое подходящо средство като „Дулкософт“. Това медицинско изделие предизвиква нежно облекчение чрез изцяло физичното си действие. Не се абсорбира и работи директно в червата. „Дулкософт“ омекотява твърдите изпражнения и стимулира изхождането по естествен начин. Осигурява нежно, лесно и безболезнено изхождане. Приема се всяка сутрин под формата на течност без мирис и вкус, която се добавя към напитка по избор.


* US National Library of Medicine, National Institutes of Health
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19467522; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4102159/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна