Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари се готвят за протест заради мор по пчелите

БАБХ отрича да има проблем

Няма масов мор при пчелите, а изолирани случаи. Така Любина Донкова началник отдел "Контрол на пазара и употребата на ПРЗ и торове" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментира оплакванията на пчеларите, че земеделци не се съобразяват с изискванията и осъществяват нерегламентирани пръскания, които тровят пчелите им.

Не бих казала, че има масов мор, имаме няколко сигнала. В с. Струпец е изолиран случай. Няма информация за опасен препарат за пчелите. Става дума за хербицид, който не е инсектицид, каза Донкова и допълни, че в цялата страна са разпоредени засилени мерки, да се вземат растителни проби и да се види причината за тази смърт.

Експертът от БАБХ коментира, че не приема критиката, че няма контрол. Според нея е възможно да има заболявания или недостатъчна грижа за пчелите. Земеделският министър Румен Порожанов коментира, че има специално писмо от министерството за засилени проверки. Вчера стана ясно, че близо 5 000 пчелни семейства са натровени през последните два месеца в Плевенско. Засегнати са повечето от селата в региона.

Причината, според пчеларите е, че земеделски производители не спазват изискванията за пръскане на културите с препарати за растителна защита. Същите оплаквания има и в Бургаско. Пчеларите от Плевенския регион готвят протест пред областната и общинската управа в Плевен в събота, на който ще настояват да се намери начин да бъдат принудени земеделските производители да спазва нормативната уредба и правилата за растителна защита. За нарушителите да бъдат предвидени по-високи санкции и наказателна отговорност – затвор за този, който трови пчели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна