Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обвини Китай, че е "провалил" сключването на търговска сделка и поради това ще наложи допълнителните мита

Властите в Пекин заплашиха с ответни мерки, ако Вашингтон повиши митата за китайските стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че Китай е "провалил сделката", постигната в търговските преговори със САЩ и обеща да не се отказва от налагането на нови митнически тарифи върху вноса на китайския внос, освен ако Пекин "не спре да мами нашите работници".

Говорейки пред поддръжници на митинг във Флорида, Тръмп обвини Китай, че е провалил постигнатата сделка и че Пекин ще си плати под формата на нови експортни тарифи, ако не бъде постигнато споразумение.

"Току-що обявих, че ще увеличим тарифите за Китай и няма да отстъпим, докато Китай не спре да мами нашите работници и да краде работните ни места. И това ще се случи, в противен случай не е нужно да правим бизнес с тях", заяви Доналд Тръмп пред свои поддържници.

"Те провалиха сделката. Те не могат да направят това, така че ще си платят. Ако не постигнем сделката, няма нищо лошо да вземем над 100 милиарда долара годишно под формата на допълнителни мита", заяви президентът на САЩ.

По-рано през вчерашния ден той отправи подобни заплахи и чрез Туитър, като заяви, че би бил щастлив да запази тарифите за китайския внос, добавяйки, че Пекин греши, ако се надява на търговски преговори на по-късен етап с президентска администрация на Демократическата партия, визирайки предстоящите през 2020-а година избори за държавен глава.

"Причината за оттеглянето на Китай и неговите опити за предоговаряне на търговската сделка се базират на искрената им надежда, че те ще могат да преговарят с Джо Байдън или един от много слабите демократи, които са кандидати за участие в президентската надпревара през 2020 година", написа Тръмп.

"Познайте какво, това няма да се случи! Китай току що ни информира, че техният вицепремиер (Лю Хъ) пристига в САЩ, за да сключи сделка. Ще видим, но съм много доволен от над 100 милиарда долара годишно, влизащи в американската хазна от въведените тарифи", добави той.

Неговите заплахи са факт само няколко часа, след като Федералният регистър към Офиса на търговския представител на САЩ обяви, че от 12:01 часа Източноамерикански време (07:01 часа наше време) на 10-и май, петък, ще бъдат повишени митата върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Вдигането на тарифите ще стане точно по средата на планираните за четвъртък и петък срещи във Вашингтон на водената от китайския вицепремиер Лю Хъ делегация с основните преговарящи от американска страна в лицето на търговския представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин.

Междувременно властите в Пекин заявиха, че са готови да предприемат ответни мерки, ако САЩ действително повишат митнически тарифи.

"Китайската страна дълбоко съжалява, че ако САЩ приложат новите тарифни мерки, Китай ще трябва да предприеме необходимите контрамерки", обяви китайското министерство на търговията на своя уебсайт, но без да уточнява какви и да било детайли.

Всичко това само засилва напрежението на световните капиталови пазари преди започващия днес пореден кръг от преговорите между двете най-големи икономики в света с цел постигане на търговско споразумение, като вероятността от провал на многомесечните усилия за сделка изглежда все по-голяма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени