Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Ще постигнем търговска сделка с Китай в подходящия момент

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отново използва любимата си социална мрежа "Туитър", за да коментира продължаващия търговски спор с Пекин.

В редовния си сутрешен туит Тръмп потвърди, че действително ще стигне до търговско споразумение, при това "много по-бързо" от очакваното, въпреки въвеждането на допълнителни високи митнически тарифи от двете водещи световни икономики.

"Когато настъпи моментът, ще сключим сделка с Китай. Моето уважение и приятелство с президента Си е неограничено, но, както му заявих много пъти, това трябва да е голяма сделка за САЩ, или просто няма да има смисъл. Трябва да ни бъде позволено да възстановим част от огромната ни позиция, която загубихме от Китай в търговията. Това ще се случи и при това много по-бързо, отколкото хората си мислят!", написа американският президент.

По-рано днес Доналд Тръмп заяви, че очаква текущите търговски разговори между САЩ и Китай да бъдат успешни и че той ще разбере дали ще се окаже прави в рамките на следващите три-четири седмици. Президентът на САЩ също така очаква да се срещне и с китайския си колега Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни.

В същото време Тръмп използва "Туитър", за да се похвали и с ползите от високите тарифите за вноса на стомана за икономиката на САЩ в едногодишния период от тяхното въвеждане. Президентът подчерта, че както американската отбранителна, така и автомобилната индустрия в страната се разрастват в резултат на наложените мерки.

"За една година митата възстановиха нашата стоманодобивна индустрия - тя процъфтява! Ние въведохме 25% мита за "дъмпингова" стомана от Китай и от други страни, а сега вече имаме голяма и разрастваща се индустрия в областта на отбраната и автомобилостроенето", написа той.

Според него понастоящем САЩ се намират във "фантастична позиция" спрямо Китай, като нашата икономика сега е "много по-голяма" от китайската.

"Китай купува много по-малко от нас, отколкото ние купуваме от тях, с разлика от почти 500 млрд. долара, така че се намираме във фантастична позиция. Произвеждайте стоките си у дома в САЩ, за да няма мита. Много компании напускат Китай, така че те ще бъдат по-конкурентоспособни за американските купувачи. Ние сме много по-голяма икономика от Китай и значително се разраснахме след чудесните избори през 2016-а година. Ние бяхме "прасе-касичка" от която всеки искаше да се възползва. Но повече не!", написа Тръмп.

Оптимистичните коментари на Тръмп през последните часове допринесоха за частично възстановяване на инвеститорското доверие, което се изрази в отскок на европейските пазари на акции от вчерашните двумесечни дъна и в предпазлив позитивен старт на търговията на Уолстрийт след истинската "кървава баня" в понеделник.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна