Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sentix: Отслабване на инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната преди изборите за Европейски парламент

Снимка: архив

Инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната отслабнаха преди изборите за Европейски парламент до най-ниско ниво от година насам, показват резултати от последно проучване на компанията Sentix сред близо хиляда инвеститори.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), се понижи през май до 7,96% от 8,98% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от април 2018-а година. Това означава, че под 8% от анкетираните инвеститори в навечерието на изборите се опасяват от разпад на еврозоната в рамките на следващите 12 месеца.

Проучването на компанията Sentix беше проведено от 23-ти май до 25- май, точно когато гражданите на ЕС гласуваха на изборите за нов Европейски парламент и малко преди да станат ясни официалните резултати от вота (вечерта на 26-и май).

Подиндексът за Италия също следва общата тенденция и се понижава с 1,01% до едва 6,91%, отбелязва агенция Sentix. Това отслабване на инвеститорските опасения, че Италия е потенциално слабото звено в еврозоната, е факт, след като неделният вот за Европейския парламент на Апенините беше спечелен от популистката и евроскептичната партия "Лига".

                                                                       Графика на индексите EBI на еврозоната и на Италия

Снимка

Последните информации обаче, че Европейската комисия може да започне наказателна процедура по отношение на прекомерния италиански държавен дълг, налагайки глоба на управляващите в Рим в размер до 4 млрд. долара, могат да подновят инвеститорските притеснения около трета по сила икономика в еврозоната.

Новината, че Тереза ​​Мей ще се оттегли от позицията на премиер на Обединеното кралство, "не направи значимо впечатление" сред анкетираните инвеститори, тъй като се оказа, че близо половината от хилядата участници в проучването на Sentix дадоха своя глас след като тази новина вече беше факт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени