Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай може да ограничи износа на редкоземни метали за САЩ като част от търговската война с Вашингтон

Китай проучва възможността за ограничаване на износа на редкоземни елементи и метали за Съединените щати, включително волфрам и молибден, съобщава във вторник китайското издание Global Times, което е известно с тесните си връзки с управляващата Комунистическа партия в страната.

Тези ограничения могат да се окажат само началото на контрамерките на Пекин относно американските продукти, отбелязва китайският таблоид.

Междувременно агенция Синхуа цитира официален китайски представител, който заяви, че Пекин ще даде приоритет на вътрешното търсене на редкоземни метали, но в същото време е склонен да посрещне разумното търсене на тези ценни елементи от други страни.

Висшият представител на Националната комисия за развитие и реформи посочи пред държавната агенция, че въпреки, че Китай ще даде приоритет на местните производители, той би желал да изпълни исканията на други страни, ако те са в рамките на разумното. Официалният китайски представител обаче не заявява изрично дали Пекин ще ограничи износа на редкоземни елементи за САЩ като противодействие на новата ескалация в последно време на търговското напрежение между двете водещи световни икономики.

Китай намали квотите си за редки земни елементи през 2015-а година, след като загуби търговска жалба в Световната търговска организация (СТО), подадена от Съединените щати, Европейския съюз и Япония.

Редкоземните елементи се използват в широка гама от потребителски продукти - от смартфони до електрически мотори, както и при производството на военни реактивни двигатели, сателити и лазери. Тези елементи (предимно метали) се използват по цял свят в акумулаторни батерии за електрически и хибридни автомобили, модерна керамика, компютри, DVD плейъри, вятърни турбини, катализатори в автомобили и петролни рафинерии, монитори, телевизори, осветление, лазери, оптични влакна, свръхпроводници и полиране на стъкло.

Няколко от тези много редки метали на Земята, като неодим и диспрозий, са от ключово значение за двигателите, използвани в електрическите превозни средства. Други редкоземни минерали пък са от съществено значение във военно оборудване като реактивни двигатели, системи за насочване на ракети, системи за противоракетна отбрана, сателити и лазери.

Елементът лантан, например, е необходим за производството на устройства за нощно виждане.

Информацията на Global Times идва, след като търговските преговори между Вашингтон и Пекин продължиха да буксуват по-дълго, отколкото се очакваше, и след като двете водещи световни икономики не успяха да постигнат съгласие по проект за текст на търговското споразумение.

Търговският спор между тях ескалира през последните седмици като САЩ въведоха нови високи тарифи от 25% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. В същото време администрацията на Доналд Тръмп вкара в т.нар. "черен списък" с чуждестранни компании китайският технологичен гигант Huawei. От своя страна Китай се разгневен, че САЩ са внесли някои искания за промени в текста на споразумението в последните минути, които "пряко ще повлияят на китайската политическа и социална стабилност". Властите в Пекин също така обявиха, че от 1-ви юни въвеждат реципрочни високи мита върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

Днешната информация на китайското издание Global Times е факт, след като седмица по-рано агенция Ройтерс представи анализ, в който също се отбеляза, че нарастващото напрежение между Съединените щати и Китай предизвика загриженост, че Пекин може да използва господстващото си положение като доставчик на редкоземни елементи, за да окаже влияние върху хода на търговската война между двете глобални икономически сили.

Така например американското министерство на отбраната формира около 1% от общото търсене на редкоземни елементи в САЩ, което от своя страна съставлява около 9% от световното търсене на тези метали, според доклад от 2016-а година на Службата за отчетност на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Редкоземните метали са група от 17 елемента - лантан, церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспрозий, холмий, ербий, тулий, итербий, лутеций, скандий, итрий - като всички те се намират в много ниски концентрации в земните недра.

Тези ценни метали са трудни и скъпи за добиване, както и за последващия процес на пречистване. В това отношение Китай разполага с по-голямата част от световния капацитет за преработка и е доставил 80% от редкоземните елементи, внесени от Съединените щати от 2014-а до 2017-а година.

През 2017-а година Китай е съставлявал 81% от световното производство на редкоземни елементи, показват данни от Американското геоложко проучване.

Ройтерс обаче отбеляза, че малко алтернативни доставчици са в състояние да се конкурират с Китай, който е дом на 37% от световните резерви на редкоземни елементи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна