Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамелеонската дизайнерска дрога


Според европейски доклад за наркотиците от 2018 година, България е на трето място по разпространение на наркотици в Европа, като преди нея са само Австрия и Белгия. Проблемът с дизайнерската дрога с всяка изминала година става все по-голям.

Производителите на дизайнерска дрога са гъвкави и регулярно променят химичните формули, като ги превръщат в сходни по действие, но различни по състав, химически съединения. По този начин дизайнерските наркотици могат да мимикрират в легални химически съединения. До момента са познати над 640 вида синтетични наркотици.

Най-разпространени сред дизайнерските наркотици са амфетамините и метаамфетамините. Те са по-вредни заради цялостното им въздействие върху централната нервна система и по начина, по който се 

Последиците от дизайнерските дроги са много: агресия, депресии, склонност към самоубийство, силна параноя. Друг тревожен факт, че не може да се определи кога точно ползвателят става зависим. По този начин и профилът на зависимите се измества. Те не са пристрастени към “ренесансовите наркотици” (хероин и кокаин), следователно и лечението им трябва да е различно.

Желяз Турлаков е основател на общност “Ново начало”. Специализирал е групова анализа в университета “Зигмунд Фройд” във Виена. Учил е при психиатъра и психоаналитик Дейвид Йерохам. Дълги години се занимава с лечение на различни зависимости, основно към наркотици.
Според него дизайнерската дрога пробива път сред все по-млади хора. Най-рискова група са тийнейджърите между 14 и 18 години.

По тази причина Турлаков започва да работи по проекта "Разговори от първо лице", който се прилага директно в училищата. Идеята на проекта е наркозависими да разказват пред ученици историята си и да помагат на зависими с личния си опит. 
Много важна е и работата със семействата на зависимите. 
Повече по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна