Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп обяви, че ще има "продължителна среща" със Си Цзинпин на форума на Г-20

Уолстрийт реагира със силен ръст на коментарите на президента на САЩ

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че е имал много добър телефонен разговори с китайския президент Си Цзинпин и че двамата лидери ще имат "продължителна среща" по време на форума на Г-20 през следващата седмица в Япония.

"Имах много добър телефонен разговор с китайския президент Си. Ще имаме продължителна среща следващата седмица на  форума на Г-20 в Япония. Нашите екипи ще започнат преговори преди самата среща", написа Тръмп в Туитър.

Неговото послание е факт, след като търговските преговори в САЩ и Китай продължават да се намират в застой и след като и имаше известни съмнения дали на лидерския форум в Япония Доналд Тръмп и Си Цзинпин ще проведат двустранни разговори. Американският президент дори заплаши, че ще въведе мита от 25% за останалия китайски внос за над 300 млрд. долара, ако не се договори с китайския си колега.

Китайската държавна телевизия CCTV потвърди, че Си Цзинпин е провел телефонен разговори с американския си колега Доналд Тръмп.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин заяви, че по време на телефонния разговор се е съгласил с американския си колега Доналд Тръмп, че търговските екипи на двете страни трябва да продължат да говорят за решаване на въпросите, които блокират окончателното търговско споразумение, съобщиха китайските държавни медии.

Той също така посочи, че отношенията между САЩ и Китай напоследък се сблъскаха с някои трудности, което не са в интерес на двете страни. Си Цзинпин изрази надежда, че в търговските преговори САЩ ще третират справедливо китайските компании. "Съгласуваните екипи за търговските преговори трябва да продължат да разговарят, за да решават проблемите", отбеляза китайският лидер.

Посланието на Тръмп в Туитър и последвалите коментари на Си Цзинпин допринесоха за много силен старт на търговията на Уолстрийт, след като фондовите борси намериха допълнителна подкрепа от изненадващата реч на президента на ЕЦБ Марио Драги и от надеждите, че Фед също ще сигнализира за предстоящо разхлабване на паричната и лихвена политика след края на започналото днес двудневно редовно заседание.

Индексът DJIA вече нараства с близо 350 пункта (повишение с 1,3%), широкият индекс S&P500 - с 1,26%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 1,85%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна