Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Чанева от програма „Христо Ботев“ на БНР тръгва по пътя на мигрантите

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ася Чанева, журналист от програма „Христо Ботев“, която успешно завърши двумесечната журналистическа програма: “Медии, малцинства, миграция“ на международната организация MRG – Minority Rights Group International (Международна група за правата на малцинствата), тръгва по пътя на миграционния маршрут на африканските бежанци до Европа.

През 1969 г. Дейвид Астор основава Minority Rights Group International. По това време Астор e редактор и собственик на вестник „Observer“, и е обезпокоен от редовните доклади за етническо преследване, които получава. Астор събира една група журналисти, учени и участници в кампании срещу апартейда. Те заедно създават Minority Rights Group International, а Дейвид Астор става нейният първи директор. Основателите на организацията чувстват загриженост, че в много страни се нарушават правата на малцинствата и искат да променят това.

Международната група за правата на малцинствата (MRG), която тази година отбелязва 50 години от основаването си е утвърдена организация, която работи за правата на човека и за осигуряването на права на етнически, национални, религиозни, езикови малцинства и коренни народи по света. Седалището на организацията е в Лондон с офиси в Будапеща и Кампала.

MRG има консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC) и статут на наблюдател при Африканската комисия по правата на човека и народите.

MRG набира средства за своята работа от отделни лица, тръстове и фондации, правителства и Европейския съюз. Всички публикации, филми и бази данни на MRG са достъпни безплатно от уебсайта, но организацията насърчава всеки, който ги използва, да направи дарение за подкрепа на работата на организацията за бъдещи изследвания, застъпничество и подкрепа на партньорите.

От 50 журналисти, започнали обучението си в края на февруари по програмата на MRG: “Медии, малцинства, миграция“, успешно завършиха в началото на май 26-има души. Това е второто поред обучение на журналисти в рамките на проекта: „Отразяване на развитието, малцинствата и миграцията“ и обучава журналисти от България, Полша, Унгария и Словакия. Завършилите успешно имаха право да кандидатстват за теренни пътувания до места, откъдето тръгват или където пристигат мигранти като след първия онлайн курс такива бяха организирани до остров Лесбос и до Кения, в тях се включиха и български журналисти, сега след завършване на второто обучение журналистите имат възможност да посетят ключови за мигрантите места в Южна Испания и Мароко.

Ася Чанева започва на 2 юли своето пътуване до Испания и Мароко – по пътя на миграционния маршрут до Европа, където заедно с още 9 журналисти от България, Полша, Унгария и Словакия ще посети ключови места по пътя на мигрантите от Африка до Европа, в Испания градовете Мелийа, Алмерия – „ Морето от пластмаса“, Тарифа, Гибралтар, както и сухоземната граница между Испания и Мароко.

Очаквайте преките включвания на Ася Чанева в програмите на БНР през следващите дни, а след две седмици - и специалните ѝ интервюта и репортажи в предаването по програма "Христо Ботев" „АЛАРМА“.

Тук можете да си припомните последните материали на Ася Чанева, свързани с мигрантите в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна