Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на инфлацията в САЩ през юни, но при по-силен скок на основната инфлация

През юни потребителската инфлация в САЩ нарасна очаквано слабо, но основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши на месечна база с най-солидно темпо от началото на 2018-а година с оглед на поскъпване на различни продукти и услуги, което може би е знак за известна стабилизация на инфлационния натиск  след период на слабост.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през юни за втори пореден месец с 0,1%, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари. На годишна база растежът на потребителските цени се забави очаквано до 1,6% от 1,8% през май.

Цените на бензина спаднаха през юни с цели 3,6% спрямо май, когато се понижиха с 0,5%, достигайки средно ниво от $ 2,65 за галон от $ 2,82 в края на май, докато цените на храните останаха на нивото от май, когато те се повишиха с 0,3 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче се повиши с 0,3% след четири поредни месеца на скромен растеж с 0,1% и при очаквания за повишение с 0,2%, като това представлява най-солиден месечен растеж на основната инфлация от януари 2018-а година.

На годишна база растежът на основната инфлация на годишна база се ускори изненадващо до 2,1% от 2,0% през предходния месец и прогноза за ново повишение с 2 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нарастват около и малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, продължава да няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

С оглед на това е малко вероятно днешните по-силни данни за основната потребителска инфлация в САЩ да променят съществено доста завишените пазарни очаквания, че Фед ще намали основната американска лихва с 0,25% в края на месеца (на заседанието си на 30-и и 31-ви юли).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна