Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом потвърди, че Лайтхайзър и Мнучин ще пътуват следващата седмица до Китай за нови търговски преговори

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин ще пътуват следващата седмица до Китай, за да продължат търговските разговори, се посочва в официално изявление на Белият дом. Преговорите ще започнат във вторник, а китайският вицепремиер Лю Хъ ще ръководи преговорите от страна на Пекин.

Междувременно финансовият министър Стивън Мнучин потвърди пред CNBC, че с неговият колега Лайтхайзър ще пътуват следващата седмица до Шанхай за нови двудневни търговски разговори с китайските преговарящи, които ще стартират във вторник (30-и юли).

Той изрази оптимизъм относно предстоящите преговори, но отбеляза, че "има много въпроси, които да се дискутират".

"Моите очаквания са, че тази визита ще бъде последвана от среща във Вашингтон и се надяваме, че ще продължим да напредваме", посочи Мнучин.

Финансовият министър отбеляза символиката за двете страни от предстоящата среща в Шанхай, а именно т.нар. "Шанхайското комюнике" от 1972 година, което се счита за важна стъпка в нормализирането на отношенията между САЩ и Китай.

"Надявам се, че ще приемем това като добра новина, че ще постигнем напредък през следващата седмица", каза той.

"Очаква се да имаме няколко срещи, за да се стигнем до сделка. САЩ имат дълъг списък от въпроси, които трябва да се разработят с Китай", допълни той.

По време на интервюто си за CNBC г-н Мнучин посочи, че не вижда никакви области, в които компанията "Гугъл" работи с китайското правителство и които да пораждат загриженост.

Коментирайки щатския долар, Мнучин посочи, че "доларът остава световна резервна валута. В наш интерес е стабилна валута във времето, като аз не се застъпвам за слаб долар в краткосрочен план". Според него в дългосрочен план силният долар означава силна икономика.

Мнучин посочи, че президентът Доналд Тръмп смята, че инфлацията е много ниска и в тази връзка "би трябвало да намалим лихвите, така че да са в съответствие с останалия свят".

В последствие от кабинета на Стивън Мнучин направиха официално изявление за планираното посещение в Китай:

"По указание на президента Доналд Тръмп, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин ще пътуват до Шанхай, Китай, за да продължат преговорите, насочени към подобряване на търговските отношения между САЩ и Китай. Преговорите ще започнат на 30-и юли. Вицепремиерът Лю Хъ ще ръководи преговорите от китайска страна".

"Дискусиите ще обхващат редица въпроси, включително за интелектуалната собственост, принудителния трансфер на технологии, нетарифните бариери, селското стопанство, услугите, търговския дефицит и правоприлагане"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени