Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: Китайските фирми са третирани несправедливо от САЩ

Пекин се противопоставя на "несправедливото" отношение към китайските фирми от страна на САЩ, заяви в четвъртък говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин.

По този начин Пекин отговори на последната мярка от Вашингтон срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) и четири други китайски технологични компании, забраняваща на на правителствените агенции да купуват тяхно оборудване. Наказателната мярка все пак оставя възможността за изключения в рамките до две години "при определени обстоятелства".

"Хуавей" и други китайски технологични фирми са нарочени от САЩ поради предполагаеми опасения за американската националната сигурност и за шпионаж. Самата "Хуавей" беше вкарана преди време в т.нар. "черен списък" на САЩ, който забранява на американските компании да работят с технологичния гигант от Шенжен.

Междувременно заместник-председателят на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа Ли Чао заяви, че въздействието на натиска, оказван от САЩ върху капиталовите пазари в Китай "отслабва", визирайки последните движения на финансовите пазари. Според него Китай показва, че е способен да "устои" на външни сътресения.

Ли Чао посочи пред агенция Синхуа, че САЩ са предизвикали "жестоки сътресения" на световните пазари заради определянето на Китай като "валутен манипулатор". Той добави, че с този си ход САЩ също така вредят на собствената си икономика и на трети страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна