Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Търговската сделка с Китай може да се случи "по-рано, отколкото си мислите"

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в сряда, че се работи по търговската сделка с Китай и че тя може да се случи предсрочно.

Говорейки пред репортери, Тръмп каза, че търговските преговори между двете най-големи икономики в света вървят "много добре". На въпрос за срока за потенциална сделка, той отговори, че това може да се случи "по-рано, отколкото си мислите".

Коментарите на Тръмп идват, след като вчера той критикува доста остро търговските практики в Китай по време на речта си пред 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Последва ответна реакция от страна на китайския външен министър Ван И, който обвини Съединените щати в кулоарите на срещата на ООН, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

Също вчера министърът на финансите Стивън Мнучин пък потвърди, че търговските преговори между Вашингтон и Пекин могат да се възобновят след две седмици. Впоследствие китайската агенция Синхуа съобщи, че Китай ще купува повече селскостопански продукти от САЩ като жест на добра воля преди новите преговори в началото на октомври.

Оптимистичното изказване на Тръмп за скорошна търговска сделка с Китай допринесе за скок на акциите на Уолстрийт.

Индексът DJIA нараства със 140 пункта (повишение с 0,52%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,22%, а технологичния индекс Nasdaq Composite - с 0,21%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна