Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: Американските санкции срещу китайски компании са "грубо нарушение"

Въпреки това китайското търговско министерство обсъжда със САЩ детайли за предстоящите през октомври преговори

Последните санкции на САЩ във връзка с Иран, насочени срещу китайски организации, представляват "грубо нарушение на основните норми на международните отношения", заяви в четвъртък говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Повод за неговите критики е вчерашно решение на Министерството на финансите на САЩ да обяви нови санкции срещу шест компании и пет лица от Китай заради предполагаемо закупуване на ирански петрол в нарушение на американските санкции спрямо Техеран.

В списъка с подлежащи на санкции компании са включени Cosco Shipping Tanker Co. и China Concord Petroleum Co., но не и тяхната компания-майка Cosco Shipping Corp., посочиха от американското финансово министерство.

В същото време обаче говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви, че продължават да се дискутират със САЩ детайли относно предстоящите през октомври търговски преговори на високо ниво.

Министерството приветства американските фирми да инвестират в Китай, като се ангажира да защити твърдо техните права. "Американските компании са добре дошли да инвестират в Китай, като Пекин ще защитава техните законни права", отбеляза той.

Говорителят на Министерството на търговията потвърди информациите в последно време, че компании от Китай са закупили големи количества свинско месо и соя от САЩ и се интересуват от цените и на други американски селскостопански стоки.

Гао Фън също така изрази надежда, че САЩ ще извървят половината път, за да се срещнат с Китай, като бъде намерено печелившо решение по честен и почетен начин и за двете преговарящи страни. Според него тече подготовка за постигане на напредък в търговските преговори през октомври.

Коментарите от страна на говорителят на Министерството на търговията на Китай сякаш парират негативния ефект от острото изказване на говорителя на външното министерство и изглеждат в подкрепа за инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна