Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай не желае сключване на всеобхватна търговска сделка със САЩ

Пекин не иска да реформира индустриалната и политиката си на държавни субсидии

Китай не желае да подписва търговска сделка със Съединените щати, която да включва всички спорни теми, за които настоява американския президент Доналд Тръмп, като официалните представители на Пекин са стеснили значително обхвата на въпросите, които са готови да обсъдят на предстоящите по-късно тази седмица преговори с партньорите от Вашингтон, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои неназовани източници.

Според Блумбърг лидерът на китайската търговска делегация, вицепремиерът Лю Хъ, е заявил наскоро, че Китай няма да се ангажира да реформира индустриалната си политика или политиката на правителствени субсидии - две от основните оплаквания от страна на администрацията на Тръмп.

Експертите смятат, че Китай може да спечели превес в предстоящите търговски преговори, тъй като президентът Доналд Тръмп се намира в разследване за импийчмънт, а икономическите данни на САЩ продължават да отслабват, съобщава финансовата агенция.

В четвъртък (10-и октомври) е планирано да се проведе нов кръг от търговските преговори на високо ниво във Вашингтон между китайския вицепремиер Лю Хъ и американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин. Според източници, запознати с въпроса, Пекин има намерение да "стесни" обхвата на провежданите преговори, като висшите китайски служители изглежда "не са склонни" да приемат едно широко споразумение, за което настоява администрацията на Белия дом.

Макар и непотвърдена, информацията на Блумбърг изглежда парира част от инвеститорските надежди, свързани с предстоящите по-късно през седмицата преговори, допринасяйки за днешно смесено до негативно представяне на световните фондови борси.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията в понеделник с понижение от 0,1% след петъчен ръст с 0,7%, докато немският индекс DAX 30 се понижава в 0,26% на фона и на нови слаби данни за промишлените поръчки в Германия, френският CAC40 спада с 0,33%, а британският FTSE100 - с 0,21%.

Понижения с близо 0,5% бележат и основните американски фондови фючърси, които се търгуват на извънборсовата търговия. Фючърсите на DJIA се понижава с над 120 пункта (с 0,46%), тези на широкия индекс S&P500 - с 0,47%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,47%, заличавайки част от петъчните техни солидни повишения с около 1,4%, които бяха в следствие на солидния доклад за американския пазар на труда през септември и оптимизма преди началото на търговските преговори САЩ-Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна