Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелите оперират без шеф и администрация, но правят най-доброто за семейството си

Да слушаме и разбираме пчелите, без да ги притесняваме

От известно време броят на пчелите драстично намалява по различни причини. Основната е напредващата индустриализация и човешката намеса.     Българска компания e разработила и развива сензорна система, която позволява грижата за пчелите да се осъществява без намеса в начина им на живот и така се формира много по-щадящ подход. Сергей Петров, който по професия е авиоинженер, обясни пред Радио София, че идеята за създаване на "умен кошер" се заражда в известен смисъл в допир с космическите технологии, които са изражение на най-голямата напредничавост на човешкия ум.

Пчелите са част от един от най-важните процеси в природата - опрашването. Тя е отговорна за опрашването на около една трета от всичко, което слагаме на масата си, както и на култури, с които се храни добитъкът. Неслучайно се казва, че "без пчелите сме загубени". И именно в този ред на мисли може да бъде отбелязано, че един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие е, че не мислим в перспектива, категоричен е Сергей Петров. Много болезнено на дневен ред идва въпросът защо не можем да се справим с опазването на един вид, който е на Земята повече от 3,5 милиона години:

Пчелите са създали един магичен свят, в който оперират без шеф, без администрация, без някаква йерархия. Те просто правят най-доброто за собственото си семейство и по някаква странна причина това е много добро за цялото човечество и за всички видове наоколо, тъй като те са най-добрият естествен механизъм за биоразнообразие.

Сергей ПетровДо създаването на "умен кошер" се стига поради желанието да могат пчеларите да разбират пчелите си от разстояние и да могат да полагат максимално ефективни грижи за тях. Устройството се поставя в кошера и анализира температурата, влажността, но и звука на жуженето на пчелите. Когато този звук се промени, алгоритмите търсят причината за тази промяна. След това пчеларите получават конкретна информация за проблемите.

Сергей Петров и неговият екип не спират само до "умния кошер". Те създават и платформа за пчеларите, в която е представена тяхната продукция, но и тяхната история - как е станал пчелар даден човек, къде произвежда продукцията си, къде е събиран медът и какви са полезните съставки в него. Така се улеснява неимоверно връзката между производителите и потребителите и се повишава доверието между тях. Всичко това допринася за т. нар. "устойчиво пчеларство".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна