Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е отворен за "частична търговска сделка" със САЩ

Пекин е склонен да увеличи с 50% покупките на американски селскостопански стоки

Китай е отворен за постигане на ограничено търговско споразумение със САЩ, тъй като втората по големина икономика в света се опитва да деескалира съществуващото търговско напрежение, съобщи в сряда агенция Блумбърг, позовавайки се на лица, запознати с тарифните преговори.

Агенцията допълва, че преговарящите във Вашингтон са оптимистични относно постигането на широко търговско споразумение, което да прекрати търговската война завинаги. Но в същото източниците на Блумбърг посочват, че Китай би приел ограничена сделка, стига да не се налагат повече тарифи, включително по-високите мита на САЩ, които трябва да влязат в сила по-късно този месец и тези, планирани за декември. В замяна на това Китай би предложил основни отстъпки като закупуването на повече американски селскостопански продукти, но без да са ясни повече подробности.

Според информация на "Файненшъл таймс" пък Китай е предложил да увеличи с 50% покупките на селскостопански продукти от американските фермери до размер от 50 млрд. долара, включително допълнителни покупки на американска соя в размер на 10 млн. тона. Финансово издание цитира свои източници, запознати с текущите преговори, според които китайците "са готови да деескалират" съществуващото напрежение, като китайският вицепремиер Лю Хъ "пристига във Вашингтон с реални оферти и това няма да бъде напразна визита".

Тези информации идват на фона на засилване на напрежението между САЩ и Китай, след като и двете държави обявиха планове за въвеждане на визови ограничения една на друга и преди стартиращите в четвъртък (10-и октомври) важни двустранни търговски преговори на високо ниво във Вашингтон с участието на китайския вицепремиер Лю Хъ и на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин.

Ключовите преговори ще се проведат само дни, преди планираното за 15-и октомври увеличаване на американските мита от 25% на 30% върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Макар и непотвърдени, информациите на Блумбърг и на "Файненшъл таймс" допринасят за подновяване на инвеститорския риск-апетит през днешната търговия. Фючърсите на DJIA на извънборсовата търговия нарастват с малко под 200 пункта (с 0,75%), на широкия индекс S&P500 - с 0,85% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1%, след като по време на търговията на Уолстрийт във вторник опасенията около предстоящите преговори доведоха до техен солиден спад съответно с 1,19%, с 1,56% и с 1,67%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна