Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските преговори между САЩ и Китай вървят бързо, посочи Мнучин

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в сряда, че търговските преговори между Пекин и Вашингтон продължават с бързо темпо. Той също така спомена, че за да запази позитивния си растеж, Китай трябва да обърне повече внимание на фискалните и регулаторните аспекти на икономиката.

Според него ще отнеме време, докато китайските покупки на американски селскостопански стоки достигнат обещаното от Пекин годишно ниво в размер на 40-50 млрд. долара, ако двете страни успея да подпечатат "първа фаза" от търговска сделка.

В интервю за Ройтерс, дадено от Мнучин по време на днешната негова визита в Саудитска Арабия, целта от 40 до 50 млрд. долар е "голяма" и се основава на "много специфични дискусии" за ангажиментите на Китай за покупка на американски селскостопански продукти.

"Това е едногодишна цел, но очевидно ще отнеме известно време, за да се достигне договорения обем", посочи той и отбеляза, че заложените цели за покупки на американски селскостопански стоки от Китай във "първа фаза" на търговската сделка се основават на поетите от Пекин ангажименти за покупки на специфични продукти от САЩ.

Стивън Мнучин също така посочи, че е "окуражен" от коментари на китайския търговски заместник-министър относно планираното отваряне на пазара и премахването на някои инвестиционни рестрикции. Според него обещанието на китайския заместник търговски министър за пълно отваряне на пазара на финансови услуги и премахването на принудителния трансфер на технологии са "в съгласие с нашето двустранно споразумение" за "първата фаза" от търговската сделка.

Стивън Мнучин каза, че на този етап не е отправена препоръка към президента Тръмп относно планираното за 15-и декември увеличаване на тарифите върху вноса на китайски стоки.

Финансовият министър на САЩ също така отбеляза, че не планира нова визита на Пекин за повече разговори лице в лице, тъй като провежданите телефонни разговори са продуктивни и ще продължат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна