Ню Йорк може да претендира за кулинарна столица на света, но едно прочуто ястие е на път да изчезне от менюто – гъшият дроб.
Градският съвет гласува в сряда с голямо мнозинство забрана на продажбата на френския деликатес от 2022 г. Причината за това е жестокото отношение към гъските и патиците, които се угояват насила, за да стане по-мазен черният им дроб.
Законът трябва да влезе в сила през октомври 2022 г. и забранява продажба, сервиране и дори притежание на гъши дроб.
Нарушителите ще бъдат глобяване с между 500 и 2000 долара.
Защитници на правата на човека приветстваха решението, което бе одобрено с 42 гласа „за“ срещу 6 „против“.
Производители на гъши дроб обаче заплашиха да отнесат въпроса до съда.
Законът трябва да бъде подписан от кмета Бил де Блазио, за да влезе в сила.
Сходна забрана има и в Калифорния от януари след 15-годишна правна битка.
Пет страни от ЕС – Франция, Унгария, България, Испания и Белгия, отговарят за 90% от световното производство на гъши дроб.
България се нарежда на трето място с 12 на сто от тези 90 процента, сочат данни на Европейската федерация на гъшия дроб.
Други големи световни производители са Китай, САЩ и Канада.