Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От фондация "Евелин Дуков" настояват за кръгла маса за нуждата от законодателни промени



От фондация „Евелин Дуков“ призовават в писмо до правната комисия в Народното събрание да инициира кръгла маса за нуждата от промени в нормативната уредба за санкциите на пияни и дрогирани шофьори. Поводът е получените отрицателните становища от Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд и прокуратурата, както и становище на Министерството на правосъдието, в което е отчетена необходимостта от задълбочена дискусия. Целта на дебата е да има работещо решение, каза Даниела Анастасова, сестра на убития в Приморско колоездач Евелин Дуков:

"Това е причината и ние да изпратим становище за да им покажем, че държим на някаква промяна на закона, било то и в по-малки граници. Важното е да сеа стигне до дискусия и кръгла маса за да се реши проблемът. Поводът за исканите законодателни промени е това, че моят брат беше убит при катастрофа  от пиян водач. На първа инстанция виновникът за катастофата получи 17-годишна присъда..."
Според Даниела Анастасова за исканите по-високи санк;ции в законопроекта  са конкретните два инцидента с фатален край в Приморско и Варна, при които шофьорът дори напуска местопроизшествието, без да помогне на пострадалите. Но случаите са много повече, твърди тя:
Предстои велопоход през декември в Царево, който организира също едноименната фондация "Евелин Дуков", каза Даниела Анастасова.  А на 28 ноември в морския град в училище „Никола Вапцаров“  Георги Стоянов ще  представена книгата си „Останете живи“
Чуйте повече в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна