Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезертьор разкри намеса на Пекин в предизборната кампания в Тайван

Цай Ингвен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови обвинения, че Пекин се опитвал да превземе тайванската демокрация разтърсиха предизборната кампания на острова. Основният съперник на президентката Цай Ингвен заяви, че ще се оттегли от надпреварата, ако е вземал пари от Китайската компартия, предаде Ройтерс.

Китайски дезертьор, идентифициран като Ван Лицян от австралийски медии, е дал показания под клетва пред Австралийската служба за сигурност за усилията на Пекин да се намеси в политиката на Тайван, Хонконг и Австралия.

В частност Китай помогнал за позитивно медийно влияние към определени тайвански политици, включително основния съперник на Цай Ингвен – Хан Куо-юй от приятелската към Пекин партия Гоминдан.

Късно снощи властите в Пекин обявиха, че Ван е осъждан измамник, който пътувал с фалшиви документи.

Тайван, смятан от Китай за своя свещена територия, която ще бъде върната под контрола на Пекин със сила при необходимост, вече е разтревожен във връзка с опитите за намеса в президентските избори на 11 януари – с дезинформационни кампании или с военни заплахи.

Детайлите около подозренията за това какво прави Китай в Тайван бързо провокираха остри реакции от Хан и от Цай и нейната управляваща Демократична прогресивна партия, която подкрепя независимостта на Тайван – червена линия за Пекин.

Цай Ингвен предупреди, че „сянката“ на Китай, който се опитва да унищожи демократичните ценности на острова, става все по-очевидна.

От Гоминдан нарекоха съобщенията в австралийските медии „доста сензационни“ и изразиха надежда, че правителството няма да ги използва „да изиграе картата със страха от комунизма“.

Хан изрази съмнения, че дезертьорът говори истината, като попита как така Гоминдан е изгубила президентския вот през 2016 г., ако Китай наистина накланя везните в изборите. 

Първото интервю на представящия се за китайски шпионин Ван Лицян, който иска убежище в Австралия, ще бъде излъчено днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна