Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша съобщи за епидемия от АЧС

Играчка-прасенце е закачена на оградата по границата между Дания и Германия, изградена, за да спира преминаването на диви прасета и разпространението на АЧС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският министър на селското стопанство и развитието на селските райони Ян Кшищоф Ардановски съобщи, че 21 диви прасета, открити мъртви близо до границата с Германия, са заразени с африканска чума по свинете (АЧС), съобщава БТА.

Министърът информира, че районът е отцепен с 56-километрова ограда и местните ловци са инструктирани да убият всички глигани в маркираната зона в близост до град Жельона Гура.

Ардановски добави, че болестта не е открита в домашни животни, но целта на оградата е да предпази свинефермите в гъсто населената съседна провинция около Познан.

По-рано тази година ловци убиха около 270 000 глигана в Източна Полша в опит да предотвратят навлизане и разпространение на болестта от Украйна, припомня Асошиейтед прес

Дания приключи в понеделник изграждането на 70-километрова стена по границата с Германия, като част от усилията си за борба с разпространението на болестта, а в малката гранична провинция Саар в Западна Германия шест кучета за откриване на трупове бяха специално обучени да помагат в борбата с АЧС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна