Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на икономическата картина в Китай през ноември

Икономическата активност в Китай се подобри през ноември в резултат на по-силен от очакваното отскок на индустриалното производство и на продажбите на дребно, тъй като стимулиращите политики на управляващите в Пекин подсилиха търсенето във втората по сила икономика в света на фона на отслабващото търговско напрежение с Вашингтон.

Наборът от оптимистични данни, публикувани в понеделник, следват ясните признаци на напредък в търговските преговори между САЩ и Китай през уикенда, след като двете най-големи икономики в света обявиха постигнато споразумение за "първа фаза" от двустранната търговска сделка, което почти ще удвои американския износ за азиатска държава.

Въпреки това, растежът на инфраструктурния и имотния сектори, които са основни движещи фактори за китайската икономика, остава не много добри през ноември, подчертавайки ключовите предизвикателства пред Пекин в усилията му да стабилизира икономическото представяне през следващата година.

Индустриалното производство нарасна през ноември с 6,2% спрямо година по-рано след анемичен растеж от едва 4,7% през октомври и очаквания на финансовите пазари за по-скромно повишение с 5,0%, отбелязвайки най-добър растеж от пет месеца насам, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

През първите единадесет месеца на годината индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,6% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 5,6% и през периода януари  - октомври.

Производството на цимент, сурова стомана и чугун е нараснало през ноември в сравнение със спада, отчетен през предходния месец. Ускоряване спрямо октомври беше отчетно и при производството в стоманодобивния, автомобилния и телекомуникационния сектор.

В същото време растежът на продажбите на дребно се подобри през ноември до 8,0% на годишна база от близо 16-годишното октомврийско дъно от 7,2%, докато финансовите прогнози бяха за по-скромно повишение със 7,6 на сто. Според китайската статистика търговията на дребно през ноември беше подкрепена както от стимулиращите мерки на властите в Пекин, така и от голямото пазаруване в т.нар. "Ден на необвързаните китайци" (Singles Day) на 11-ти ноември, който е еквивалент на американския "Черен петък".

От началото на годината продажбите на дребно се увеличиха с 8,0%, но след повишение с 8,1% през първите единадесет месеца на годината.

През първите единадесет месеца на годината и растежът на дълготрайните бизнес инвестиции обаче остана на ниво от 5,2% спрямо същия период година по-рано, отбелязвайки най-слабото увеличение на бизнес инвестициите от поне 1996-а година насам, според данни на агенция Ройтерс. Инвестиционният растеж за инфраструктура се забави през периода януари - ноември до 4,0% от 4,2% през първите десет месеца на годината.

Дълготрайните инвестиции в частния сектор също нараснаха слабо от началото на годината с 4,5%, като те формират около 60% от общите инвестиции през първите единадесет месеца. Забавяне до близо едногодишно дъно от 10,2% отбеляза и растежът на инвестициите в сектора на недвижими имоти, който сектор беше основна опора за икономическия растеж на Китай през последните тримесечия. Това ограничаване на инвестирането в сектора на недвижимите имоти се дължи на въвежданите регулаторни рестрикции.

Взети заедно обаче днешните данни са поредно доказателството поне за стабилизация на влошаващата се досега китайска икономика, като одобрената първоначална търговска сделка между САЩ и Китай може да засили експортната активност и корпоративните инвестиции в близко бъдеще.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени