Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет: Топ приоритет на новото правителство е Брекзит на 31 януари

Кралица Елизабет представя програмата на новото британско правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Излизането на Обединеното кралство от ЕС е приоритет на британското правителство в неговата програма за година напред, която днес бе представена в Камарата на общините от кралица Елизабет Втора. В изготвената от правителството на консерваторите на Борис Джонсън програма, която по традиция се чете от кралицата при откриването на новата парламентарна сесия, са включени повече от 30 законодателни акта. Консерваторите спечелиха с убедително мнозинство от 80 места извънредните общи избори на 12 декември.

Във втора церемония по рода си в рамките на по-малко от  три месеца Елизабет Втора пристигна в парламента с кола, а не както обичайно с каляска. Тя не бе с церемониални одежди и процедурата бе съкратена. Още с уводните си думи Кралицата очерта бъдещето на Брекзит:

"Приоритетът на моето правителство е да се осигури излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31-ви януари. Министрите ми ще внесат за приемане необходимото законодателство, така че да се гарантира излизането на тази дата и да се използват възможностите, произтичащи от всичко това. След това моите министри ще договорят бъдещи отношения с Европейския съюз, основаващи се на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи световни икономики.“

Програмата по принцип е амбициозна и цели решаването на много чисто вътрешни проблеми, като гарантиране на допълнително финансиране на здравеопазването от порядъка на 34 милиарда паунда до 2024 година и по-високи присъди за опасните престъпници. Предвижда се и нов закон за борба с тероризма.

"Моите министри ще търсят консенсус между отделните партии по предложения за дългосрочна реформа на социалните грижи", каза кралицата, обещавайки, че правителството ще се ангажира и със справедлива правосъдна система и че новите закони за осъждане ще гарантират, че повечето сериозни нарушители и терористи ще лежат по-дълго в ареста.

"Моето правителство ще работи в тясно сътрудничество с международните партньори, за да помогне за решаването на най-сложните въпроси на международната сигурност и за насърчаване на мира и сигурността в световен мащаб. То ще застане твърдо срещу тези, които застрашават ценностите на Обединеното кралство", заключи кралица Елизабет Втора.

По въпросите на имиграцията новият закон предвижда гражданите от ЕС да са обект на същия контрол както и гражданите извън организацията, което ще рече прекратяване на сводобното движение и въвеждане на точкова система по подобие на „австралийския модел“ за влизане в Обединеното кралство, както и редица други клаузи, засягащи социалните грижи и образованието. Правни експерти изразиха съмнение, как такава мащабна промяна в имиграционната система ще влезе в сила до края на преходния период и как тя ще гарантира намаляване на броя на имигрантите, както обещават консерваторите.

Стана ясно също, че Министерството за излизане от ЕС, известно повече като Министерсвото за Брекзит, което по принцип бе натоварено с договарянето на сделката, ще престане да съществува на 31 януари, като бъдещите преговори ще бъдат поети пряко от Даунинг стрийт 10. Още не е ясна съдбата на министъра за Брекзит Стивън Баркли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна