Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краят на сагата "Междузвездни войни" превзе боксофис класациите в САЩ на Коледа с 32 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" набра скорост на големия екран и допринесе за втората най-добра в историята Коледа в американския боксофис.

Финалът на сагата от девет филма спечели в сряда (навръх Коледа) постъпления от 32 милиона долара, според данни на Comscore. Това е по-малко от рекорда, който постави седмият епизод на сагата "Междузвездни войни: Силата се пробужда", събрал 49,3 млн. долара през Коледа на 2015-а година, но далеч преди последните декемврийски издадения от филмовата поредица "Междузвездни войни" - "Последните джедаи" (с приходи за 27,4 милиона долара през 2017 г.) и "Rogue One: История от Междузвездни войни" (с приходи за 25,8 милиона долара през декември 2016 година).

След шест дни по екраните в САЩ последната серия "Възходът на Скайуокър" успя да спечели около 259 милиона долара и 516 милиона щатски долара в международен план, което я превърна в седмия филм на компанията Walt Disney Co. с близо едномилиардни приходи в рамките на отминаващата година.

През първия си уикенд "Възходът на Скайуокър" спечели 175 милиона долара - третото най-добро филмово откриване през тази година, но все пак разочароващо по общите стандарти на сагата "Междузвездни войни". Критичните мнения за последния филм от сагата са и на най-лошите критични отзиви за филм от "Междузвездни войни" след епизода "Невидима заплаха" от далечната 1999 година.

Анализатори обаче заявиха, че не са особено загрижени за по-слабото стартиране през уикенда, като прогнозират, че продажбите на билети ще наберат скорост през седмицата, тъй като училищата в САЩ са затворени за зимна ваканция.

Като цяло, любителите на филми похарчиха в САЩ 80 милиона долара на самата Коледа, надвишавайки резултатите от миналата година, но под рекордните 103,3 милиона долара през 2015-а година. Следващите две места по гледаемост през Деня на Коледа заеха две продукции на Sony Pictures - "Джуманджи: Следващото ниво", с приходи за 12,5 милиона долара и “Малки жени” с приходи от 6,4 милиона долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна