Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разследва преминаването на Карлос Гон през страната

Изпълнителният директор на "Рено" Карлос Гон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е започнала разследване на преминаването на бившия шеф на автомобилния алианс „Рено – Нисан“ Карлос Гон през страната, предаде Ройтерс.

По случая турското МВР е задържало седем души, включително четирима пилоти, за транзитното преминаване на Гон.

Гон, който има ливанско, френско и бразилско гражданство избяга от Токио в Бейрут, като е минал през Истанбул. През април той очакваше съдебен процес в Япония по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби.

Той успя да се измъкне в края на 2019 година от резиденцията си в Япония с помощта на частна охранителна компания, отбелязват източници на Ройтерс. Докато е бил в японския арест, той е бил посещаван ежедневно от ливанския посланик в Япония, твърдят те.

В Бейрут заявиха, че той е влязъл легално в страната с втория си френски паспорт. Според един от японските му адвокати и трите му паспорта са били конфискувани, но се оказва, че имал още един френски.

Говори се, че Ливан е поискал от Япония Карлос Гон да бъде екстрадиран в Бейрут преди самото бягството на бившия изпълнителен директор на автомобилния алианс.

Първото искане за екстрадиция е било подадено от ливанските власти малко след арестуването на Гон в Токио през ноември 2018 година, но то не е било удостоено с отговор, съобщава "Файненшъл таймс".  Второто е дошло само седмица преди Карлос Гон да избяга от Япония при все още мистериозни и неясни обстоятелства. Според висш ливански служител обаче съвпадението на второто искане за екстрадиция със самото бягство на Гон е плод на чиста случайност.

Междувременно агенция АФП цитира неназован френски министър да казва, че Франция няма да екстрадира бившия шеф на "Нисан - Рено", ако той пристигне в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна