Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Гон: Напуснах Япония, за да избегна "политическо преследване"

Той обвини ръководителите на "Нисан" в заговор срещу него

Пресконференция на Карлос Гон в Бейрут
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият изпълнителен директор на Nissan Motor Co. - Карлос Гон заяви в сряда, че целта на дръзкото му бягство от Япония е била да избегне "политическо преследване", като в същото време той обвини японските прокурори и ръководителите на автомобилната компания "Нисан" в заговор срещу него.

Според него повдигнатите спрямо него обвинения са били неверни, твърдейки, че на първо място той въобще не е трябвало да бъде арестуван.

Говорейки на първата си публична изява на специална пресконференция в Бейрут, Гон се обрисува като жертва на несправедливата японска система.

"Не избягах от правосъдието. Избягах от несправедливостта и политическото преследване", посочи беглецът, за чието издирване вече има издадена червена бюлетина за арест на Интерпол.

Карлос Гон се оплака, че е бил разпитван по осем часа на ден без присъствието на адвокати и отбелязва, че японските власти имат 99% успеваемост при преследване на финансови престъпления.

Той по-специално посочи бившия изпълнителен директор на "Нисан" Хирото Сайкава и директора Масаказу Тойода, като едни от лицата, заговорничели с японските власти. Карлос Гон твърди, че е бил обект на конспирация на неколцина изпълнителни директори на "Нисан", които са работили съвместно с прокуратурата в Токио поради намаляващите показатели на японския автомобилен производител. "Друга причина за конспирацията беше недоволството от структурата на съюза с френската фирма "Рено" (Groupe Renault)", добави Гон.

Той отбеляза, че компанията "Нисан" губи по 40 милиона долара на ден след неговия ареста през 2018 година. Той също така посочи, че японската автомобилна фирма е похарчила 200 милиона долара по време на негово разследване, добавяйки, че "намаляването на пазарната капитализация на Nissan беше с повече от 10 милиарда долара след моя арест".

Според него от японската прокуратура са изтичали фалшиви и изкривени информации, за да формират общественото мнение и да го представят като престъпник.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна