Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процъфтява бизнесът със знамена за горене в Иран

Фабриката произвежда по 2000 американски и израелски флагове месечно в натоварени период.
Снимка: Ройтерс

Процъфтява бизнесът на най-голямата фабрика за флагове в Иран, предаде Ройтерс. Предприятието обаче залага най-вече на американски, британски и израелски знамена, които демонстранти изгарят.

Във фабриката в Хомейн, югозападно от столицата Техеран, млади мъже и жени щамповат на ръка флаговете, след което ги простират, за да се изсушат. В най-натоварените периоди се произвеждат около 2000 американски и израелски знамена месечно – около 140 000 кв. м.

Напрежението между САЩ и Иран достигна най-високо ниво с убийството на ген. Касем Солеймани с американски дрон в Багдад на 3 януари. Което доведе до иранска ракетна атака срещу ползвани от САЩ бази в Ирак.

В насърчаваните от правителството протести в Иран, демонстрантите редовно изгарят знамена на Израел, САЩ и Великобритания.

Гасем Ганджани, собственик на фабриката, заяви, че нямат проблем с американския или британския народ: „Имаме проблем с техните управници и тяхната погрешна политика. Хората в Америка и Израел знаят, че нямаме проблем с тях. Ако хората горят флагове на тези страни на различни демонстрации, това е само за да покажат протеста си“. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна