Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в света на обувките всички пътища водят към Рим 

Това разкрива изложба във Флоренция, посветена на обувките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки модели обувки от различни исторически епохи представя специализирана изложба, подредена в Палацо Пити във Флоренция. Експозицията разкрива, че и в света на обувките всички пътища водят към Рим, предава Франс прес.

Посетителите могат да видят и сандалите калига, носени от древноримските легионери, и обувки, част от реквизита на исторически филми като "Бен Хур" и "Гладиатор", до съвременни модели, проектирани от Ив Сен Лоран и Салваторе Ферагамо.

"Поставихме си за цел обувката да е главен персонаж, защото още от древни времена е ясно, че не е само моден аксесоар“, заяви един от кураторите на изложбата Фабрицио Паолучи:

„Платон не се колебаел да дефинира занаятчийските умения на обущаря като истинско изкуство. Чрез формата и цвета си този аксесоар е бил като лична карта на носещия го човек, разкривайки пола, професията му и социалния му статус“, допълва кураторът.

Представен е дори датиращ отпреди 10 000 години "прародител" на древногръцкия сандал. В изложбата са включени също обути в сандали-крепиди крака от мрамор или бронз, които са останки от статуи на богове, и глинени съдове от 5-и век пр. Христа с изображения на същите сандали. Изображение върху ваза показва как древногръцкият бог на любовта Ерос помага на момиче да обуе сандалите, които ще носи на сватбата си.

Върху урна от епохата на етруските пък има изображение на куртизанка, чиито сандали са с подметки, покрити с гвоздеи, които оставят следи върху прашните пътища и приканват "Последвай ме". Древногръцките сандали са открили пътя към създаване на обувките калига, носени от древноримските легионери. А прозвището на римския император Калигула е свързано точно с военните калиги, които той носел като дете.

Тези сандали и обувки са вдъхновили художници по костюми в Холивуд, натоварени със задачата да обуят хиляди статисти в исторически филми като "Бен Хур", "Клеопатра" и "Гладиатор". Отделено е специално място на носените от Чарлтън Хестън позлатени обувки в "Бен Хур" (1959), импозантните обувки с платформи с високи токове на Елизабет Тейлър в "Клеопатра" (1963)  и сандалите на Ръсел Кроу в "Гладиатор" (2000).

Обувките на Тереза Мей и Доналд Тръмп - 4 април 2019 г., ЛондонОбувките на Тереза Мей - 30 юни 2019 г., БрюкселОбувките на албанския премиер Еди Рама - 12 септември 2019 г., Прага


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна