Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Air France-KLM предупреди, че коронавирусът може да струва на компанията 200 млн. евро

Компанията Air France-KLM обяви спад на печалбата и на оперативните си резултати през 2019 г., като в същото време предупреди, че епидемията от коронавирус може да отнеме до 200 млн. евро от печалбата на големия европейски авиопревозвач през настоящата година.

Френско-холандският превозвач отчете чиста печалба от 290 млн. евро през изминалата година, което е със 130 млн. евро по-малко спрямо предишната година.

Оперативни резултати пък се понижиха с 19% до 1,14 млрд. евро в резултат на нарастващи разходи за гориво и натиск в областта на карго бизнеса на компанията, докато приходите ѝ се повишиха до 27,19 млрд. евро.

Air France-KLM представи и първоначалната си оценка за влиянието на епидемията от коронавирус върху финансовите резултати през настоящата година.

С оглед на временното спиране на полети до и от Китай, Air France-KLM изчисли, че коронавирусът може да навреди на оперативния резултат с от 150 до 200 млн. евро в рамките на февруари до април.

Авиопревозвачът отбеляза, че вирусната епидемия ще засегне негативното и неговия карго бизнес с оглед на наложената от Китай забрана за пътувания с цел овладяване на епидемията, което обаче ще навреди на китайския износ.

Френско-холандският превозвач също така очаква намаляване на разходите за гориво през 2020 година с 300 млн. евро до общо 5,2 млрд. евро.

Air France-KLM е първата от европейските авиокомпании за дълги разстояния, която представя своите оценки за негативното отражения върху нейния бизнес на епидемията от коронавирус в Китай.

Акциите на Air France-KLM поевтиняват с над 4% след старта на търговията на фондовата борса в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна