Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: Епидемията от Covid-19 ще окаже съществено влияние върху глобалния икономически растеж

Епидемията от коронавирус ще тласне световната икономика в най-лошото ѝ низходящо движение след последната световна финансова криза, предупреди в понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), призовавайки правителствата и централните банки да предприемат мерки, за да се избегне един още по-стръмен спад.

Глобалната икономика се очаква да нарасне през тази година само с 2,4%, което би било най-слабият растеж от 2009 година насам и спрямо предишна прогноза на ОИСР от миналия ноември за експанзия от 2,9%.

Базираната в Париж международна организация прогнозира, че глобалната икономика може да се възстанови до растеж с 3,3% през 2021 година, ако обаче се предположим, че вирусната епидемия в Китай достигна пик през първото тримесечие на тази година, а другите огнища на зараза по света се окажат по-леки и ограничени.

Ако обаче вирусът се разпространи силно в цяла Азия, Европа и Северна Америка, глобалният икономически растеж през тази година може да се забави до едва 1,5%, предупреди в последните си осъвременени прогнози ОИСР.

"Основното послание от този низходящ сценарий е, че той ще вкара много държави в икономическа рецесия. Ето защо настояваме за предприемане възможно най-бързо на мерки в засегнатите райони", заяви пред Ройтерс главният икономист на ОИСР Лорънс Бун.

Тя посочи, че правителствата трябва да подкрепят здравните си системи с допълнителни средства или посредством данъчни облекчения за работниците, които правят извънредни и краткосрочни работни схеми за компании, борещи се със спада в търсенето.

Правителствата могат да предоставят на компаниите допълнително финансово облекчение чрез намаляване на социалните разходи, временна отмяна на данък добавена стойност и предоставяне на спешни заеми за особено тежко засегнати сектори, като например този, свързан с пътуванията, заяви Лорънс Бун.

Междувременно централните банки по света биха могли да дадат успокояващи сигнали на стресираните финансови пазари, че са готови да улеснят допълнително паричната и лихвена политика и да осигурят допълнителна ликвидност на банките, ако това е необходимо.

"Не искаме към настоящата здравна криза да се добави и финансова криза", заяви главният икономист на ОИСР.

В последните дни редица официални представители от Федералния резерв на САЩ, Европейската и Японската централни банки сигнализираха, че са готови да направят повече, ако това е необходимо.

ОИСР изчисли, че ако ситуацията се влоши, координираният отговор на централните банки чрез облекчаването на паричните политики и чрез фискални стимули в размер на 0,5% от брутния вътрешен продукт на страните от Г-20 може да доведе до 1,2% по-висок икономически растеж в рамките на две години.

"Координираният отговор от Г-20 по отношение на здравната, фискалната и паричната политика не само ще изпрати силно послание за увереност, но и ще увеличи ефекта от предприеманите действия на национално ниво", каза Лорънс Бун.

Според основния сценарий на ОИСР, при който ситуацията с коронавируса не се влошава драстично, Китай ще понесе основната тежест на икономическия спад през тази година, като организацията намали прогнозата си за растежа на китайската икономика за 2020 година до 30-годишно дъно от едва 4,9% при предишна прогноза през миналия ноември за експанзия от 5,7 на сто.

Втората по големина икономика в света ще успее да се възстанови до нивата от преди епидемията от коронавирус през 2021 година с растеж от 6,4%, прогнозата на ОИСР, но не и преди негативно въздействието от този спад да се разнесе извън Китай.

В еврозоната, където броят на случаите на заразени от коронавирус се увеличава бързо през последните дни, икономическият растеж се очаква да се забави през тази година до 0,8% (под ноемврийска прогноза за растеж от 1,1%), като ОИСР прогнозира нулев растежа на икономиката на Италия, където е и европейското огнище на вирусната епидемия. За 2021 година БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 1,2 на сто.

Според ОИСР вирусът за сега има ограничено въздействие върху икономиката на САЩ, чийто растеж се очаква да достигне 1,9% през тази година (при ноемврийска прогноза за 2,0%), след което да достигне 2,1% през 2021 година.

Схема на ОИСР за това как мерките за овладяване на вирусната епидемия ще се отразят върху икономиката и потреблението

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени