Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Боинг": Ще отнеме години, преди световната авиация да се възстанови от пандемията

Снимка: Ройтерс

Въздушният трафик може да не отбележи отскок през следващите две или три години, заяви в понеделник изпълнителният директор на "Боинг" (Boeing Co.) Дейвид Калхун, очертавайки пред акционерите на самолетната компания трудните перспективи за глобалната авиация, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

"Здравната криза е напълно различна от всичко, което някога сме преживявали", посочи Калхун на годишната акционерна среща. "Ще изминат години, преди глобалната въздухоплавателна индустрия да се върне на нивата от преди пандемията от коронавирус".

Г-н Калхун посочи и негативните последици за индустрията от Covid-19. Според него глобалните приходи на авиокомпаниите ще намалеят с 314 милиарда долара през тази година. Той отбеляза, че само в САЩ повече от 2800 самолета летят почти празни, тъй като интересът на пътниците за полети се е сринал с 95% спрямо миналата година.

"Намираме се в непредсказуема и бързо променяща се среда и е трудно да се прецени кога ситуацията ще се стабилизира", посочи той и добави: "Но когато това стане, търговският въздухоплавателен пазар ще бъде по-малък и нуждите на нашите клиенти ще бъдат различни".

Шефът на "Боинг" не очаква желанието за самолетни пътувания да се възстанови до две или три години.

Относно управляваната от него компания, ще изминат години, преди тя да започне отново да изплаща дивиденти. Той добави, че компанията ще трябва да заема повече средства през следващите шест месеца.

По-рано този месец американският производител на самолети заяви, че ще уволни 10% от служителите си в подразделението за гражданска авиация поради въздействието на пандемията от коронавирус върху операции на компанията.

"Боинг" също така отложи завръщането в полет на самолетите 737 Max до края на лятото или началото на есента, след като предварително беше определено това да стане от средата на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна