Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

GE Aviation ще съкрати до 13 хиляди от служителите си заради тежката криза в авиационната индустрия

General Electric Co заяви в понеделник, че планира да съкрати цели 25% от служителите в поделението си за авиация (GE Aviation), или до 13 000 работни места, включително доброволни и принудителни съкращения, като компанията се позова на продължителното намаляване на самолетните полети заради пандемията на коронавирус, съобщава Ройтерс.

Съкращението на работните места е най-новата беда за авиационният сектор, чиито проблеми се очакват да продължи и през 2021 г., тъй като търсенето на пътнически самолетни пътувания в САЩ е спаднало с 95%.

През април "Боинг" (Boeing Co) обяви, че ще намали с 10% работната си сила в глобален план, или 16 000 работни места, тъй като компанията е забавила някои производствени темпове, докато доставчикът SpiritAero Systems Holdings заяви в петък, че съкращава още 1450 работни места в предприятието си Канзас.

Съкращенията в GE Aviation са част от обявените от компанията през миналия месец икономии и спестявания за 3 милиарда долара, включително намаляването с 10% на работната сила на компанията в САЩ, обявено през март.

Изпълнителният директор на GE Aviation Дейвид Джойс заяви на служителите на компанията в понеделник, че "дълбокото свиване на търговската авиация е безпрецедентно, засягайки всеки клиент по света. Очаква се световният трафик да намалее приблизително с 80% през второто тримесечие".

Трябва да се има предвид, че нито General Electric, нито Boeing решиха да кандидатстват за помощта от 17 млрд. долара от фонда на финансовото министерство на САЩ за компаниите, свързани с националната сигурност. Boeing заяви, че ще разчита на 25 милиарда долара, събрани при ново предлагане на облигации.

Изпълнителният директор на Boeing Дейв Калхун заяви през миналата седмица, че очаква да "отнеме две до три години, преди пътуванията да се върнат към нивата на 2019 г. и ще бъдат необходимо след това още няколко години, преди авиационната индустрия да се върне към дългосрочните тенденции на растеж".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна